Ga direct naar


State en Stal

Het biologische fokbedrijf Rispens State is sinds 2004 gevestigd in IJlst, een klein stadje in Zuidwest Friesland. Rispens State bestaat uit een monumentale boerderij, een diervriendelijke potstal met ± 50 roodbonten en 50 hectare grasland. De locatie heeft een rijke geschiedenis en wordt al honderden jaren bewoond. Een van de bewoners was de 17de-eeuwse burgemeester van IJlst: Schelto van Rispens.

Monumentale boerderij Rispens State

De boerderij is een geregistreerd rijksmonument. Rispens State liet in 2004 de woonboerderij restaureren en deels verbouwen. De melkstal achter de boerderij werd afgebroken. Alle recente toevoegingen op het erf liet Rispens State afbreken, waardoor de boerderij - omringd door bomen, struiken en water – in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld.

Potstal: voor dierenwelzijn en gezonde Friese roodbonten

De veestapel van Rispens State leeft ’s winters in de diervriendelijke potstal. De potstal is 40 meter lang, 10 meter breed en 120 centimeter diep. De potstal biedt ruimte aan ongeveer 50 Friese roodbonten. Via een rail aan het plafond voorziet een strosnijder de roodbonten elke dag van een schoon strobed. Door de stand van het stalgordijn aan te passen aan de buitentemperatuur en de windrichting is het leefklimaat in de potstal optimaal. Een tien meter hoge transparante wand zorgt voor een zee van licht. 

Van ligboxen naar potstal

Voordat Rispens State startte met het fokken van Friese roodbonten, stond er achter de boerderij een ligboxenstal. Dit type stal sloot niet aan bij de visie van vee houden en fokken: er was onvoldoende licht, ventilatie en vrije ruimte voor de dieren. Architectenbureau Jelle de Jong en stallenbouwer Hollema Bouw ontwierpen en bouwden in 2004 een diervriendelijke potstal. De spanten die het dak dragen zijn van duurzaam geteeld hout.

stal

Duurzame energievoorziening: zonnepanelen en aardwarmte

Verantwoord omgaan met natuur en milieu heeft Rispens State hoog in het vaandel. Rispens State maakt gebruik van verschillende vormen van duurzame energie:

  • Stroomvoorziening: zonne-energie
    Op het dak van de stallen zorgen zonnepanelen voor een elektriciteitsproductie van ruim 10.000 KWh per jaar: genoeg stroom om stal en woonhuis van elektriciteit te voorzien. Door een laag stroomverbruik, levert Rispens State in de zomermaanden zelfs elektriciteit terug aan het openbare stroomnet.
  • Warmtevoorziening: aardwarmte
    Het woonhuis wordt verwarmd met behulp van aardwarmte (geometrische energie): met een pomp wordt in de winter grondwater - van een diepte van 45 meter - opgepompt. In de zomer dient het grondwater weer ter afkoeling.

» Lees meer over duurzame energie op duurzame-energie.nl

Snelkoppelingen