Ga direct naar


Ogenblik 35

Ogenblik 35

janna32dinsdag 15 februari 2011 11:52

Een zwaar ronkend geluid maakt zich meester van IJlst. Waar komt het vandaan? Plotseling zie ik een grote vrachtwagen het erf opdraaien. Voorzichtig manoeuvreert de man die de auto bestuurt het grote gevaarte langs de boerderij en de bomen die langs het pad staan. De lading van de vrachtwagen bestaat uit grote strobalen. Handig worden de sjorbanden losgemaakt en kunnen de balen met onze verreiker de stal in worden gereden.

Verreiker zult u zeggen, wat is dat nu weer? Een verreiker is een tractor met een grote giek erop. Met de giek kunnen handig balen stro en hooi omhoog gewerkt worden. Het stro wordt in onze pot gestrooid. Eenmaal per dag worden onze bedden verschoond. Het geheel dat dan in de pot ontstaat is een mengsel van mest, urine en stro. De pot in de stal is het gedeelte waar wij lopen en slapen. Doordat wij als koeien en kalveren hierover heenlopen wordt het een stevige massa die lichtelijk gaat broeien.

In de zomer wordt dit dan over het land gereden. Het is  een organische meststof, die veel positieve invloeden heeft op de bodem, het bodemleven en de vegetatie die de aarde voortbrengt. Ook is ruige stalmest een ideale meststof voor weidevogelgrasland. Het bevordert de wormenpopulatie in de bodem. En wormen zijn weer voeding voor de weidevogels. De weidevogels die tussen nu en een aantal weken weer neerstrijken in de Ruterpolder.

Ook veel insecten overwinteren als larve in de bodem en hebben een langdurige cyclus, om als vlieg of mug de wereld te gaan verkennen. Jonge vogels  hebben veel insecten nodig. Gruttokuikens zijn echte “nestvlieders” die kort na het uitkomen onder toezicht van de oudervogels door de weilanden lopen op zoek naar insecten. Om te overleven moet een gruttokuiken dagelijks duizenden insecten vangen, hoofdzakelijk vliegen en muggen die van de grassen en bloemen worden gepikt. Gruttokuikens hebben een voorkeur voor hoog gras waarin zij voldoende dekking vinden. Dus door onze mest de Ruterpolder in te rijden bevordert dit de vogelpopulatie. Ik kijk er alweer naar uit.

Dan nog iets heel anders. Wij als Fries Roodbonte koeien zijn in Friesland al behoorlijk bekend en daar zijn we trots op. Maar het kan nog beter. Maar weet u wat zo mooi is? Ze hebben het in Den Haag over ons gehad in positieve zin. Een delegatie uit Friesland had een Friese avond belegd in de Residentie. Er waren 130 mensen aanwezig onder wie 50 Tweede Kamerleden. En tijdens gesprekken hier op de voergang heb ik gehoord wie er allemaal waren.  Ik zal er eens een paar noemen. Frits Barend, medepresentator van de avond. Henk Gemser, Doekele Terpstra, Joop Atsma, Ronald Plasterk en zelfs de voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Oh ja en tv-kok Reitse Spanninga, die heeft de Kamerleden en bekende Nederlanders verteld hoe wij hier vertoeven en een lekkere maaltijd gekookt met Fries Roodbont vlees. Misschien hebben ze aan het eind van de dag wel het Friese volkslied gezongen. Of het lied dat mij op deze mooie februaridag door het hoofd zingt.

 

hjoed helje wy de maitiid yn

de loft is ljocht fan sinneskyn

de wyn blaast hoede op ‘e hoarn

de fugels fluitsje op kleare toan

en alle minsken sjonge mei

dit wurdt een moaie maitiidsdei

 

Dikke tût,

 

JANNA

 

« Terug

Snelkoppelingen