Ga direct naar


Ogenblik 25

Ogenblik 25

janna32maandag 08 maart 2010 11:58

Het is een feestelijke dag. Maar ja, eigenlijk zijn alle dagen feestelijk. Kijk eens om je heen wat je allemaal voor niks krijgt. Ik hoor de mensen wel eens zeggen: ‘voor niks gaat de zon op’. En niet alleen de zon krijg je voor niks, ook de wind en de regen. Alles zorgt ervoor dat het straks weer gaat groeien en bloeien. Maar vandaag is het extra feest, want Matsje 4 heeft een kalfje gekregen. Een meisje, een klein lief kalfje met de naam Matsje 6. En weet je wat zo leuk is? Als oudere, verstandige koe mag ik toezicht houden op de kraamafdeling. Als een soort controleur loop ik tussen mijn zwangere vriendinnen in. Wat ook geweldig mooi is: binnenkort ga ik weer oma worden. Twee dochters kwamen deze week ook de kraamafdeling binnen wandelen. Een gelukkig moment voor mij, want ik had ze in al die wintermaanden niet ontmoet. Ik ben wel een reële moederkoe hoor. Op een gegeven moment moet je de kinderen hun gang laten gaan, op eigen benen de wereld leren verkennen. Ze letterlijk en figuurlijk het veld in sturen. Maar enfin. Als ze dan als jonge vrouwen even weer bij je door het hek komen dan doet je dat wel goed. Even bijpraten, even elkaar over de kop likken en gezellig naast elkaar staan te eten van onze lekkere biologische hooibalen. Puur gedroogd gras uit de Ruterpolder. Vrij van E-nummers. Binnenkort gaat er nog een partij balen naar een buurdorp, waar nu ook soortgenoten van dit lekkere product kunnen smullen.

Zo, nu wil ik eerst even gaan liggen, mijn pens is vol. Bij Klaske is nog een plekje vrij. Klaske is ook een mooie donkerrode koe. Ze is één van de weinige koeien in onze stal zonder horens, maar non-verbaal kan ze zich best redden hoor. Heerlijk liggend in het stro komt mijn slokdarm in beweging en via de antiperistaltische beweging krijg ik de eerste brok hooi in mijn bek terug. Voordeel van ons herkauwers is dat we twee keer kunnen genieten van het lekkere eten.

Weet je wat zo leuk is? De FNP heeft bij de afgelopen verkiezingen in Friesland flink gewonnen. Wij als Friese Roodbonte koeien zijn wel voor de FNP. Het zou leuk zijn, als alle boeren die op de FNP hebben gestemd eens een kijkje bij ons in IJlst zouden nemen en dan tot de conclusie zouden komen: Deze koeien horen ook thuis op mijn bedrijf!

Tot ziens dan maar. Dikke tuut.

JANNA

 

« Terug

Snelkoppelingen