Ga direct naar


Ogenblik 15

Ogenblik 15

7858_KOP(Koe).jpgdinsdag 21 april 2009 18:06

Er zijn nogal wat uitdrukkingen die met het boerenleven te maken hebben.  Ook de scheepvaart scoort hoog als het om gezegden gaat.  Ook wij doen hier volop aan mee. Wat te denken van: 'De koe bij de horens vatten'. Bij ons kan dat nog. Wij hebben onze 'wapens' nog, al gebruik ik ze zelden. Ook een mooie uitdrukking is: 'Het hek is van de dam'. Dat speelde hier de afgelopen dagen volop.  Maar dan in de letterlijke betekenis.  De grote schuifdeuren gingen open en het hek ging van de dam. Het prachtige voorjaarsweer lokte ons naar buiten. Blauwe luchten, witte wolken en groene, grazige weiden vol gele bloemenpracht: het kon niet Frieser.  Oftewel: Friesland op z'n best. Vrolijk dansend en huppelend verlieten mijn vriendinnen de danstent in de wei. Vooral de kalfjes vermaakten zich prima, rennend achter hun moeders aan naar het land van melk en honing. Want de eerste bijen heb ik ook al weer bij onze stal gesignaleerd.  Reinheid, rust en regelmaat is ook voor onze kinderen erg belangrijk. Na een ren- en dansperiode is het prima uitrusten in de zon, in de luwte van de dijk.

Met mijn twee dochters moest ik nog even binnen blijven.  Er kwam weer een groepje vrouwen 'koeien tekenen'. Wij zijn daar uitermate geschikt voor, omdat we zo 'fotogeniek' zijn en goed kunnen stilstaan. Toen dat ook achter de rug was mochten we dan eindelijk ook naar buiten. Wat is het mooi in de polder. En een lawaai! Het stikt er weer van de kievieten, scholeksters, grutto's en tureluurs. De eerste jonge eendjes heb ik ook al voorbij zien zwemmen.  En wat te denken van de kikkers die tekeer gaan ik de sloten. Het lijkt wel één groot mannenkoor.

O, ja, dat vergeet ik bijna, maar a.s. zaterdag zijn wij ook vertegenwoordigd op de Tjeukemeerfair in Delfstrahuizen.  Wil je mij echter 'live' aanschouwen dan kun je op zondag 7 juni tussen 11.00 en 17.00 uur naar IJlst toekomen. Het is dan weer 'OPEN DAG' bij ons op de boerderij.  Je bent van harte welkom. Weet je wier er dan ook komen? 'Wyltsje fan Peasens' met muziek. Gezellig toch!

Nou, tot dan. Dikke tut,

Janna

stand van Fries Roodbont op de fair in Delfstrahuizen

 

« Terug

Snelkoppelingen