Ga direct naar


Ogenblik 13

Ogenblik 13

7858_KOP(Koe).jpgwoensdag 18 maart 2009 14:19

Een voorjaarsweek in maart. Een week dat er in Nederland aandacht wordt besteed aan boeken en schrijvers. En weet je wat nu zo mooi is? Ze besteden aandacht aan ons. Niet speciaal aan ons, maar in dieren in het algemeen. Ik vraag me af of al die boekenschrijvers wel weten dat er ook Fries Roodbonte koeien bestaan? Wij vallen onder de categorie zeldzame huisdieren. Nou kun je daar natuurlijk wel een kanttekening bij plaatsen, want eigenlijk zijn wij boerderijdieren.  Die ene schrijver, die denkt dat hij alles van dieren weet, Midas Dekkers, moet nog maar eens op www.friesroodbont.nl kijken. Kan hij ook met ons kennis maken.

Wij hebben voorjaarsverhuizing gehad van de week. Met z'n zessen wonen we nu op de kraamafdeling. Het voorjaar is ook bij ons op de boerderij dé tijd van het jonge leven. Mijn vriendin Taltje zal wel het eerst bevallen denk ik zo. En dan ben ik  misschien wel aan de beurt. Ik heb mijn pleegzoon de deur uit gedaan. Die woont nu op een andere afdeling. Hij is groot genoeg om op zijn eigen poten te staan. Je kunt als moeder niet eeuwig blijven zorgen voor je kinderen. Wat dat betreft kunnen we wel een voorbeeld nemen aan de adelaar.  Die spreidt op een gegeven moment haar vleugels niet meer uit om haar kinderen op te vangen.  Tijdens het afscheid van mijn zoon ontmoette ik Sjoukje. Sjoukje is een mooie jonge koe. Ze vertelde me dat ze hier in de stal uitgekeken is en graag de wijde wereld in wil. Ze barst van de energie, ziet er goed uit en is ook in verwachting. Ik heb het haar wat afgeraden. Als je dan toch weg wilt, oké, maar blijf dan in Friesland. Ze heeft mijn advies niet in de wind geslagen en wil nu graag naar een andere boerderij in Friesland. Als er iemand geïnteresseerd is in Sjoukje ben haar dan op haar mobiel. We hebben immers allemaal een mobieltje gekregen in verband met het eieren zoeken. Haar nummer is 06-23756499.

Het voordeel van de kraamafdeling is dat we gezellig met elkaar over onze kleintjes kunnen kletsen.  Als er een kalf geboren is kunnen we gemakkelijk afgezonderd worden voor een optimale moederskindbinding.  Ook kun je vanuit de kraamafdeling prachtig over de Ruterpolder uitkijken. Vanmorgen hoorde ik de eerste grutto's. En even later scholeksters, kieviten en tureluurs.

allemaal vogels in de wei

wij met z'n allen in de stal

straks leggen ze een ei

en wij doen nog een keer mal

Dikke tut,

Janna

 

 

« Terug

Snelkoppelingen