Ga direct naar


Ogenblik 4

Ogenblik 4

7858_KOP(Koe).jpgdonderdag 12 juni 2008 13:00

Ogenblik 4 

Het was een mooie nacht. De maan scheen, het was sterhelder en niet erg koud. Ik was al vroeg wakker. Toen de zon opkwam en de vogels hun prachtige gezang lieten horen was het tijd om in de benen te komen. Soms kost dat overeind komen wel wat moeite. Ik word wat strammer op mijn oude dag. Er zijn trouwens twee leeftijdsgenoten op zomerkamp! Isolde en Thirza Beth zijn in de buurt van Harlingen het gras aan 't kort houden voor Natuurmonumenten. Half mei zijn ze vertrokken en ze blijven daar tot oktober en komen dan weer thuis.

Wie niet meer terugkeren zijn Feia 101 en Homme W. Anke 1. Ze zijn verhuisd naar Olderberkoop samen met hun kinderen. Ik wil niet verhuizen. Ik wil hier in IJlst op de boerderij blijven, want hier is altijd wat te beleven. Wij vertoeven thans in een perceel niet ver van de boerderij, dus kan ik alles mooi in de gaten houden. Nou dacht ik laatst: ‘wat gebeurt er nu toch weer?' Ze waren bezig om 5 grote, witte antennes in het weiland te plaatsen. Hibma stond naast me en ik vroeg: ‘Heb jij enig idee, wat die antennes daar moeten?' Hibma dacht dat het vlaggenmasten waren. En ja hoor, ze had gelijk! Een poosje later wapperden er 5 vlaggen met teksten over het Fries Roodbonte Vee. Want ja, 2008 is ons jaar! En dat is te merken. Vooral op 31 mei. Het was me een drukte van jewelste. Allemaal auto's in het weiland. Er was een dag georganiseerd door de Stichting Zeldzame Huisdieren om ons als Friese Roodbonten goed op de kaart te krijgen. Nou ik kan je verzekeren dat dat gelukt is. Allemaal mensen die ons kwamen bekijken en foto's van ons namen. Het leek wel alsof we het Nederlands elftal waren. Alleen zijn wij met veel meer.

's Middags komt opeens de bekendste koeienschilder van Nederland, Marleen Felius,  over het schrikdraad gestapt. Ze werd gevolgd door een cameraploeg van Omrop Fryslân . We werden samen met haar gefilmd en komen op zondag 29 juni op tv op Nederland 2. Marleen heeft niet alleen schilderijen gemaakt van ons, maar van alle koeienrassen die er in Friesland rondlopen.

De laatste keer had ik het over stripgrazen. Intussen weet ik wat het is. Een strip is een reep of strook gras. Iedere dag krijgen we een nieuwe strook gras om in te grazen. Iedere dag vers brood, zo moet je het maar zien. Stef heeft ook weer gemaaid en wat ruikt dat toch lekker! Pas gemaaid gras is één van de lekkerste geuren in ons land. Het lekkerste is de geur van versgebakken brood, maar pas gemaaid gras staat op nummer 2. ‘Zo', ik neem nog een grasspriet en mijmer nog wat en denk aan een mooi gedicht, dat Isolde ooit schreef: 

het licht zo licht

en fluitekruid als brusselsslootkant

een wei

een kievit met zijn jong

de sproeiers spelen regenboogje

met de zon

als koe

eet ik wat ik kan

van al dat groene gras

en van die klaver

nu zuig ik op een bloemenspriet

en kijk en kijk

zodat ik weten zal

hoe deze lente was

wanneer ik later

Nou, de groeten en een kus van Janna

« Terug

Snelkoppelingen